quisom01El grup So Nat neix a Valls l’any 1987 al voltant de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i sota el mestratge del graller vendrellenc Jaume Vidal i Vidal. Els quatre integrants d’aleshores, Joan Serra, Xavi Ferrer i Roser Olivé a les gralles i Rosa Maria Molné al timbal, decideixen crear un grup estable fora de la colla castellera per tal d’avançar com a conjunt musical i poder afrontar altres funcions com a grallers a part de les que serien les estrictament castelleres. Aquell mateix any s’estrenaren ja com a grup propi durant la Festa de la Calçotada que se celebra a la capital de l’Alt Camp, i al setembre ja participaren al Santa Tecla tarragoní.

L’any 1995 entren a formar part del grup en Pere Olivé al timbal i el Francesc Sans a la gralla, configurant un nou quartet amb la Roser i en Joan Serra. D’aquesta segona època en podem destacar el fet d’introduir la gralla llarga de 5 claus, fet que fins aleshores era molt poc habitual en els grups de grallers, i que els va permetre tocar altres repertoris que havien quedat oblidats, com és el cas de les músiques del compositor vilanoví Francesc Toldrà.

Una tercera etapa és la que tots els quatre integrants seran de Vallmoll. A parts dels germans Olivé s’afegeixen al grup les joves Maria Jesús Estil·les i l’Eva Domingo, alumnes de la Roser en aquell moment. És l’època en què veurem el naixement de la Moixiganga de Tarragona, on el grup So nat serà l’encarregat d’acompanyar-la en les seves actuacions.

Tant la Roser com el Pere han estat molt lligats al mestratge dels seus instruments dins del que és l’Aula de Música Tradicional i Popular de la Generalitat de Catalunya, i aquest fet els ha permès conèixer altres músics com els badalonins Efrem Sebastià i Ricard Molina, que passaren a formar part del grup al voltant de l’any 2002. És en aquesta època que el grup publica el llibre CD Moixigangues, valencians i castells (2004) i per altra banda es va abocar en el repertori de concert contemporani, treballant amb compositors actuals. La complicitat amb el mestre tarragoní Conrad Setó va portar-los a investigar conjuntament, i van aportar un bon corpus de literatura musical per a aquesta formació. Amb ell també treballaren en dos CDs: en el primer, So Nat Sound System (2006), on el grup va apostar per tocar els seus instruments en un ball de gralles amb bases electròniques, i un segon Roser Olivé interpreta Conrad Setó (2007), on s’executen peces exclusivament d’aquest compositor.

Aquest mateix any el grup So Nat crea una nova formació amb més membres per afrontar els balls de gralles: Los Llorus del Negritu. Aquesta formació, que estava integrada per cinc gralles i dos timbals, es dedicà a tocar repertoris de versions de revetlla i discoteca combinant el ball, les perruques, gogós i confeti. És en aquesta nova etapa on apareixen els grallers Àgata Fortuny, Oriol Olivé i Sandra López .

Durant la segona dècada de segle el grup aposta per publicar part del seu vast repertori. El primer llibre que editen, So Nat. De concert-1 (2012) inclou el repertori contemporani per a gralles que el mateix grup ha anat encomanant a compositors del país i interpretant en els darrers anys. La segona publicació que veu la llum, So Nat. De carrer-1 (2015) conté arranjaments del repertori propi per a cercaviles. L’última publicació, Los Lloros del Negritu. Músiques d’ara per al Ball de gralles-1 (2019) comprèn part del repertori del grup arranjat per a tres o quatre gralles i dos timbals.

Així doncs , podem dir que el grup de grallers So Nat ha estat al carrer durant aquests trenta anys omplint tots els ventalls que pot oferir un grup de grallers; des de la feina més estrictament tradicional: acompanyant castells, gegants, bastons… com la de concerts més cambrístics i els balls de gralles ja fossin més o menys electrònics.

Actualment integren el grup la Roser Olivé, l’Oriol Olivé, la Mar Molné i la Gemma Roselló a les gralles i el Pere Olivé, l’Albert López i el Roger Garcia als timbals.